Aktuálne články

radio-vlna-4.jpg

Prezidentskí kandidáti v TV spravodajstve

Ako pokrývali kandidátov v spravodajstve televízií (RTVS, TV Markíza, TV JOJ a TA3) od 26. februára? Bola téma prezidentských volieb v spravodajstve prítomná? Viac či menej ako parlamentných volieb 2023? Ako TV pristupujú k favoritom volieb? Foto: Rádio Vlna

preelections2024.png

Volebné kalkulačky pre prezidentské voľby

Vzhľadom na pozitívne ohlasy po parlamentných voľbách v roku 2023 (okolo 558,000 používateľov) sme v spolupráci s českou organizáciou KohoVolit.eu opäť pripravili projekt volebných kalkulačiek, ktorých ambíciou je pomôcť voličom zorientovať sa v ponuke kandidátov v nadchádzajúich voľbách prezidenta SR.

joj-24_diskusie-6.png

Voličský manuál (prezidentské voľby)

Odkedy a ako prebieha volebná kampaň? Existuje volebná kaucia aj pri prezidentských voľbách? Aký je finančný limit pre vedenie kampane? Môžu kampaň viesť aj iné osoby, či subjekty? Ako zistím, že som zapísaná/ý vo voličskom zozname? Komu a na aké číslo volať, keď mám problém vo volebný deň? (Foto: TV JOJ)

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

NRSR: Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

Bratislava 28. marca (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR z klubu SNS predložili novelu zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby. Docieliť chcú zvýšenie transparentnosti financovania mimovládnych neziskových organizácií. Zaviesť by sa mohlo označovanie organizácií prijímajúcich financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok ako "organizácie so zahraničnou podporou". Upraviť by sa mohol obsah výročnej správy organizácií či občianskych združení aj zverejňované údaje o darcoch.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Monitor: Voľby24: Korčok a Pellegrini sa zhodli,že SR stagnuje a potrebuje posun

Bratislava 28. marca (TASR) - Slovensko stagnuje a potrebuje sa posúvať dopredu. Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru. Zhodli sa na tom kandidáti na prezidenta Ivan Korčok a Peter Pellegrini v diskusnej relácii RTVS. Obaja si uvedomujú potrebu spolupracovať s vládou. Pellegrini sa obáva, že Korčok by to nedokázal, pretože chce byť protiváhou kabinetu. Korčok považuje za dôležitú aj nezávislosť prezidenta, no s vládou je pripravený spolupracovať na opatreniach pre ľudí.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

MS SR: Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú, aby sa nezneužívala na kampaň

Bratislava 28. marca (TASR) - Poškodení v kauze Chovanec vyzývajú kandidátov na poslancov do europarlamentu, aby nezneužívali úmrtie ich blízkeho na svoju politickú kampaň. "Rád by som vyzval politikov, aby nevytĺkali z takej citlivej kauzy politický kapitál pred nadchádzajúcimi voľbami do Európskeho parlamentu," povedal Ján Foltán, právny zástupca manželky zosnulého Jozefa Chovanca. TASR jeho stanovisko poskytlo tlačové oddelenie Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

NATO20: Prieskum: Väčšina ľudí súhlasí, že NATO prispieva k našej bezpečnosti

Bratislava 28. marca (TASR) - Väčšina ľudí (47 percent) súhlasí s tým, že NATO prispieva k bezpečnosti Slovenska v čase ruskej agresie na Ukrajine. To, že neprispieva k bezpečnosti, si myslí 30 percent opýtaných a zvyšných 23 percent nemá na túto tému jasný názor. Vyplýva to z dát kontinuálneho prieskumu postoja obyvateľov "Ako sa máte, Slovensko?".

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

BRIEF: Pellegrini: Mimoriadne rokovanie NR SR k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

Bratislava 28. marca (TASR) - Mimoriadne rokovanie Národnej rady (NR) SR pre návrh ústavného zákona o ochrane pred útokmi chráneného živočícha zatiaľ nebude, zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi parlamentu. Vo štvrtok to oznámil predseda NR SR Peter Pellegrini (Hlas-SD). V prípade ďalšieho incidentu a stretu medveďa s človekom je však pripravený mimoriadnu schôdzu zvolať.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Voľby24: KSS odporúča v druhom kole prezidentských volieb P. Pellegriniho

Bratislava 28. marca (TASR) - Komunistická strana Slovenska (KSS) odporúča v druhom kole prezidentských volieb svojim voličom spomedzi kandidátov Petra Pellegriniho. Stanovisko TASR poskytol predseda strany Jozef Hrdlička. Strana apelovala na účasť vo voľbách. Podčiarkla, že priama voľba prezidenta je pre voličov najvyšším stupňom demokratického rozhodnutia o reprezentantovi krajiny na medzinárodnom fóre.