Aktuálne články

radio-vlna-4.jpg

Prezidentskí kandidáti v TV spravodajstve

Ako pokrývali kandidátov v spravodajstve televízií (RTVS, TV Markíza, TV JOJ a TA3) od 26. februára? Bola téma prezidentských volieb v spravodajstve prítomná? Viac či menej ako parlamentných volieb 2023? Ako TV pristupujú k favoritom volieb? Foto: Rádio Vlna

preelections2024.png

Volebné kalkulačky pre prezidentské voľby

Vzhľadom na pozitívne ohlasy po parlamentných voľbách v roku 2023 (okolo 558,000 používateľov) sme v spolupráci s českou organizáciou KohoVolit.eu opäť pripravili projekt volebných kalkulačiek, ktorých ambíciou je pomôcť voličom zorientovať sa v ponuke kandidátov v nadchádzajúich voľbách prezidenta SR.

joj-24_diskusie-6.png

Voličský manuál (prezidentské voľby)

Odkedy a ako prebieha volebná kampaň? Existuje volebná kaucia aj pri prezidentských voľbách? Aký je finančný limit pre vedenie kampane? Môžu kampaň viesť aj iné osoby, či subjekty? Ako zistím, že som zapísaná/ý vo voličskom zozname? Komu a na aké číslo volať, keď mám problém vo volebný deň? (Foto: TV JOJ)

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

G. Grendel: Vďaka práci prokurátorov ÚŠP sme žili v bezpečnejšej krajine

Bratislava 19. marca (TASR) - Slovensko bolo vďaka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bezpečnejšou krajinou. Dokazujú to konkrétne výsledky práce úradu za takmer 20 rokov jeho existencie. Na tlačovej konferencii pred ÚŠP v Pezinku to skonštatoval poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Predstavitelia hnutia Slovensko sa v utorok poďakovali prokurátorom ÚŠP za ich prácu najmä pri odhaľovaní ekonomickej trestnej činnosti či pri organizovanom zločine.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Voľby24: Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

Bratislava 19. marca (TASR) - O hlasovací preukaz na voľbu kdekoľvek na Slovensku sa dá pre prvé kolo prezidentských volieb požiadať už len osobne, a to do piatka (22. 3.). Volič môže o preukaz požiadať osobne obec v jej úradných hodinách. Urobiť tak môže za voliča aj splnomocnenec. Prvé kolo volieb prezidenta sa bude konať v sobotu (23. 3.). Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Monitor: Korčok aj Pellegrini si želajú mier na Ukrajine, v riešeniach sa líšia

Bratislava 18. marca (TASR) - Obaja prezidentskí kandidáti Ivan Korčok aj Peter Pellegrini si želajú mier na Ukrajine. Podľa Korčoka nesmieme zradiť Ukrajinu, ktorá chce byť nezávislá. Pellegrini je proti udržiavaniu konfliktu, hovorí o potrebe zastaviť dodávky zbraní. Kandidáti to uviedli v predvolebnej diskusnej relácii televízie Markíza. Korčok by nevymenoval Pavla Gašpara za riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS), Pellegrini hovorí, že ak by nominant spĺňal zákonné podmienky, treba to rešpektovať.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Monitor: Matovič: Prioritou prezidenta má byť spravodlivé súdnictvo,nie amnestie

Bratislava 18. marca (TASR) - Prezident by mal podľa kandidáta na hlavu štátu Igora Matoviča robiť všetko pre to, aby spravodlivosť v štáte fungovala, a nie následne opravovať chyby spravodlivosti rozdávaním amnestií. Uviedol to v diskusnej relácii v TV Markíza. S Matovičom mal diskutovať aj kandidát Štefan Harabin, ten sa však diskusie nezúčastnil.

InfoVolby.sk
Agentúrne správy

Čaputová položila v Prahe veniec obetiam streľby, rozumie aj krokom českej vlády

Bratislava/Praha 18. marca (TASR) - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v pondelok neformálne navštívila Prahu. Položením venca si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej (FF UK), pri ktorej zahynulo 14 ľudí a tiež strelec. Pri pamätníku Jana Palacha vo vystúpení pre médiá uviedla, že rozumie rozhodnutiu českej vlády zrušiť plánované spoločné zasadnutie so slovenskou vládou v dôsledku odlišných postojov ku konfliktu na Ukrajine, informuje TASR.